Na Sninských rybníkoch sa skončila medzinárodná konferencia o Poloninách

18.10.2006 Snina

Snina 18. októbra (TASR) - Prijatím memoranda \"Poloniny nahlas\" vyvrcholila dnes v rekreačnej zóne Sninských rybníkov dvojdňová medzinárodná konferencia veno...
Snina 18. októbra (TASR) - Prijatím memoranda \"Poloniny nahlas\" vyvrcholila dnes v rekreačnej zóne Sninských rybníkov dvojdňová medzinárodná konferencia venovaná rozvoju spomínanej lokality v Sninskom okrese.

Snahou Prešovskej krajskej samosprávy je zastaviť úpadok a vyľudňovanie regiónu nachádzajúceho sa neďaleko slovensko-poľsko-ukrajinských hraníc. Preto zainteresovaní, medzi ktorými boli zástupcovia životného prostredia, samospráv, tretieho sektora a ochranárov, pristúpili k verejnej diskusii s cieľom nájsť zhodu. \"Konečný výstup projektu podnikania v Poloninách to nie sú konkrétne aktivity, ktoré si nárokujeme právo robiť, konečným výstupom tohto projektu je pripraviť územie na čerpanie finančných prostriedkov z Európskej únie na rozpočtové obdobie 2007-2013. V každom prípade si myslím, že tieto aktivity budú smerovať na cestový ruch, \" uviedol pre TASR jeden z autorov Projektu podnikania v Poloninách Jaroslav Regec. Dodal, že aktivity budú smerovať k tomu, aby sa otvorilo územie smerom do Poľska, konkrétne cez obec Ruské a cez Ruské sedlo. Z poľskej strany je k spomínaným lokalitám už tá cesta urobená.
O podobe rozvoja Polonín diskutovalo zhruba 80 účastníkov zo sninského regiónu, ale aj z Ukrajiny a Poľska. Dohodli sa, že vypracujú urbanistickú štúdiu, ktorá otvorí proces systémového prístupu regiónu Polonín a okolia. Zdôraznili, že je potrebné pokračovať v prezentácii a vyhodnocovaní názorov širokej verejnosti rôznymi formami a že je potrebné začať budovanie integrovaného a inštitucionálneho riešenia rozvoja. Tiež je potrebné začať legislatívny proces vytvorenia zákonov pre územie Polonín a s tým aj súvisiacich zákonov.
\"Išlo o fórum názorov, ako v rozvoji Polonín pokračovať ďalej, aby už nedochádzalo k úbytku obyvateľstva, \" doplnil Regec.
 

Vyberte región